Giriş: Arama İmparatorlukları Çağı

Dünya çok hızlı bir dönüşüm geçiriyor. Artık her şeyi dijitalde arıyoruz. Yaptığımız her arama, konuştuğumuz her kelime, dijitalde iz bırakıyor. Dünyada artık “arama imparatorlukları çağında” yaşıyoruz. Bu aramaların anlamlı şekilde işlenmesi “yeni çağın petrolü” dediğimiz veri madenciliğine yol açıyor.

Dünyanın en büyük arama motoru Google. İkincisi ise Youtube.

Arama Kelimelerini Nasıl Belirliyoruz?

Arama kelimeleri için Keyword Planner, Keyword Surfer, Semrush, vb. birçok analiz aracı var. Bizler genelde pratik olduğu için Keyword Surfer’ı kullanıyoruz. Örneğin benim alanımda arama kelimeleri ve arama hacimleri, ilk sırada çıkmak için tahmini maliyetler gibi tümüne Keyword Surfer ile arama yaparken ulaşmak mümkün.

Google'da ihracat danışmanlığı aramasında sağ tarafında çıkan Keyword Surfer'da gözüken ihracat danışmanlığının arama kelimeleri ve arama hacimleri
Anahtar Kelime Analizi

Örneğin, ihracat danışmanlığı yazdığımda “ihracat danışmanlık” ibaresinin ayda 480 arandığında görebiliyoruz. Arama çubuğunun yanında ise birinci sırayı almak için tahmini maliyet yazıyor. Sitenin SEO uyumlu olması, kaliteli içeriklerinin bulunması gibi nedenlerle, yani teknik anlamda reklam kalite puanıyla bu rakam değişebilir. İlke olarak Google, 480 arama hacminin yüzde 80’ine kadar reklam veren bir firmaya verebilir.

Peki Keyword Surfer’ı Tarayıcıya Nasıl Entegre Ediyoruz?

Keyword Surfer’ı tarayıcınıza nasıl entegre edeceksiniz? Google’da Chrome tarayıcı açıkken Keyword Surfer yazıp Chrome eklentisi olarak ekleyin. Videolu halini aşağıya ekledim.

https://www.linkedin.com/embeds/publishingEmbed.html?articleId=9030920247172318076&li_theme=light

Arama Kelimelerini Belirledikten Sonra Yapılması Gerekenler

Arama kelimeleri bütün pazarlamanın kalbi dediysek, arama kelimelerini belirledikten sonra aşağıdaki adımları yapacağız.

Sitedeki Linklemeler

  • Sitemizde reklamın indiği sayfa kuracaksak Google’a sinyal göndermek için arama kelimesini sayfanın linkine koyacağız.
Baz Girişim websitesinin bir görüntüsü

Blog Yazıları

  • Blog yazılarımızda arama kelimelerini geçirdiğimiz içerikler oluşturacağız. Arama kelimelerinin toplam metnin %3’ünden az, %6’sından fazla olmaması gerekiyor.
  • Blog yazıları yazılırken Yoast ve RankMath eklentisi kullanılmalıdır. Ayrıca yazıların 15 kelimeyi geçmeyen, edilgen çatılı olmayan, iç linkleme ve dış linklemesi yapılmış, samimi bir dille yazılması gereklidir.
  • Blog yazılarında “Nedir?” sorusuna yanıt vermekten kaçınılmalıdır. “Nedir?” öğrenci aramasıdır. Size boş yere tıklamaya neden olarak reklam bütçesi yaktırır.
  • Blog yazılarında temelde “Nasıl?” sorusuna yanıt aranmalıdır. Bir sitede ne kadar çok kelime geçerse, siteyi bir giren kişinin sitenizde başka bir kelimeyi araması durumunda yeniden sizin sitenizin ilk sırada çıkarılması ile marka algınız güçlenir.
  • Blog yazıları siteye yüklenirken, SEO Title, SEO Description, SEO Keywords ve Meta Description kısmını doldurup, yazının Google’a sinyal göndermesi sağlanmalıdır. Bu noktada yazıyı Chat GPT’ye koyup prompt vererek ilerlemek uygun olacaktır.
Wordpress'de altyapısı ile kurulan bir websitenin yetkili kişilere blog kalitesi ve profesyonelliğini gösteren paneli
Yoast SEO Eklentisi, SEO uyumlu yazı için önemlidir. Yukarıdaki iki yüzü gülen hale getirdiğinizde yazınız tam SEO uyumlu olur.

Youtube Videoları

Youtube videoları B2B Pazarlamada kritiktir. Youtube’da videolar üç türlüdür.

  • Hero İçerik – Prodüksiyon gerektiren, farklı amaçlarla kullanılabilecek kurum tanıtım filmi, vb. içerikler.
  • Hub İçerik – Ask Me Anything, Sanal Zirve Etkinlikleri gibi trafik çekici içerikler
  • Help İçerik – SSS ve How-to videoları. İnternetin yüzde 70’i how-to videolarıdır. Bunu unutmayın.

Youtube’a yüklenen videoların aynı siteye yüklenen yazıların arama motoru optimizasyonu yapılması gibi, Sosyal Medya Optimizasyonu yapılması gerekmektedir. Aşağıdaki videoda Sosyal Medya Optimizasyonunun nasıl yapılacağını gösteriyorum.

https://www.linkedin.com/embeds/publishingEmbed.html?articleId=8014553790295464698&li_theme=light

Youtube’da B2B Pazarlamada Neler Paylaşılmalı?

  • Ürün Tanıtım ve Demo Videoları
  • Eğitici ve Bilgilendirici Videolar
  • Müşteri Başarı Hikayeleri ve Referans Videoları
  • Endüstri Haberleri ve Trend Analizleri
  • Nasıl Yapılır? (How-To) ve Kılavuz Videoları
  • Şirket Kültürü ve Ekibinizi Tanıtan Videolar
  • Sıkça Sorulan Sorular (FAQ) Videoları
  • Canlı Yayınlar ve Web Seminerleri (Webinar)
  • İş Ortakları ve İttifaklar ile İşbirliği Videoları
  • Görüş ve Düşünce Liderliği Videoları
  • Case Study (Vaka Çalışması) Videoları
  • Yeni Ürün veya Hizmet Lansman Videoları
  • Katıldığınız Etkinliklerden Görüntüler

Linkedin’i B2B Pazarlamada Etkili Şekilde Kullanmak

Linkedin, B2B Pazarlamanın kalbi. Hala şirketler Linkedin’i tam olarak nasıl kullanacağını anlamış değil. Ajanslar da B2C pazarlamayı biliyor ama B2B pazarlamayı pek bilmiyor. Genelde Linkedin’i B2C hesapları yönetir gibi yönetiyor. Halbuki, platformların dilleri var.

  • Facebook, ben dili,
  • Instagram, sen dili,
  • Linkedin biz dili.

Linkedin’de bir sayfada neler olması gerektiği, nasıl yönetilmesi gerektiğini belirtirsek.

  • Sayfa claimed page olmalı. Yani örneğin, bazgirisim.com uzantılı e-postası olmayan birisi, kendisini BAZ Girişim’de çalışıyor gösterememeli. Sayfanın bir kez, bu uzantılı bir e-postadan doğrulanması claimed page haline gelmesini sağlar.
  • Şirket, hashtaglere domine etmeli. Örneğin export gibi genel hashtagler yerine, şirketin domine ettiği hashtagler kullanılmalı. Hashtagler en fazla iki satır olmalı.
  • Çalışan sahiplenmesi, en önemli hususların başında. Çalışanların Linkedin’i aktif kullanması ve Social Selling tekniklerini uygulamaları önemli. Çalışanların ayrıca Premium hesap kullanması ve diğer NFC doğrulamalarını yapması cesaretlendirilmeli.
  • Linkedin’de Sales Navigator B2B Pazarlama için en önemli araçlardan birisi. Bunu etkili kullanmak, CRM’e entegre edebilmek oldukça kıymetli olacaktır.
  • Linkedin’de şirketlerin Newsletter Pazarlaması yapmasının da önemli olduğunu, özellikle sektöre ilişkin değerli içerik üreterek takipte kalınan kişilere düzenli olarak bu içeriklerin paylaşılması gerekiyor.

Şirketlerin Linkedin Sayfasında Ne Paylaşılmalı?

  • Üretim yerinizi tanıtıcı video
  • Kalite belgeleriniz
  • Yenilikçi üretim teknikleriniz/patentleriniz
  • Ekibinize değer verdiğinizi gösteren içerikler
  • Katıldığınız fuarlar, etkinlikler
  • Blog yazıları
  • Kataloglarınız.

Siz hiç Koç Holding’i, vs. Instagram’da görüyor musunuz? Çok nadir. Bunun nedeni, bu firmaların doğru iletişimcilerle çalışması. B2B’de Instagram’ın neredeyse hiç karşılığı yok ama birçok ajans işin kolayına kaçarak yanlış yönlendirmelerle Instagram üzerinden çalışmaya ikna ediyor firmaları.

Bunu dedikten sonra iki güzel Linkedin yönetimi yapan firma örneği vereyim.

Birincisi AGT

https://www.linkedin.com/company/agtworld/posts/?feedView=all

AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş Lİnkedin sayfası.
https://www.agt.com.tr/tr

İkincisi ise Tezmaksan

https://www.linkedin.com/company/tezmaksanrobottechnologies/posts/?feedView=all

Tezmaksan Robot Technologies Linkedin sayfası.
https://tezmaksan.com/tr

Alan Adı Otoritesi

Hazır firmaların site linklerini de yapıştırırken Domain Authority kavramını da anlatayım. SEO Quake eklentisi ile tıkladığımda, dijitaldeki AGT’nin varlığını görüyoruz. Google AGT’nin domainini yani alan adını bugüne kadar 1006 kez indekslemiş. İndeks sayınız ne kadar fazla olursa, sizin alan adı otoriteniz o kadar fazla olur. Böylece alan adınızın reklam maliyeti düşer ve Google sizi o kadar çok öne çıkarır.

SEO Quake eklentisi ile AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret websitesinin otorite, sayfa, backlinks ve otorite gibi bilgilerini gösteren paneli
AGT Dijital Varlık Analizi

İletişimde Batching Stratejileri

İletişimde bir içeriği çoklu kullanmak çok önemli. Örneğin videoyu sesini ayırıp Spotify’a atmak, bölerek Shorts, Reels, Tiktok, Pinterest için kullanmak, SMO’sunu yapmak, videoyu yazıya dönüştürmek, Linkedin’de Carousel yani kaydırmalı post haline getirmek çoklu kullanmaya örnekler. Mesela BAZ Girişim’de iki yılda geldiğimiz nokta, Google’ın bizi 728 kez indekslemesi, Pinterest’in 58 indeksi, vb.

SEO Quake eklentisi ile Baz Girişim websitesinin otorite, sayfa, backlinks ve otorite gibi bilgilerini gösteren paneli
BAZ Girişim Dijital Varlık Analizi – www.bazgirisim.com

Sonuç

Dijital pazarlama, henüz doğmakta olan bir şafak. B2B Dijital Pazarlamayı ise ülkemizde maalesef bilen yok. Geçtiğimiz günlerde ihracat personellerine yaptığım bir ankette, ihracat personellerinin %55’inin yılda yalnızca 10 güne kadar yurtdışına çıktığını gördük. Bu yüzden bizim bu personellerin dijital pazarlamaya uygun becerilerini artırmamız gerekli. İçerik üretme, çalışanların sahiplenmesi gereken bir süreç olmalı. Daha da önemlisi, B2B Pazarlamaya uygun içerik üretme kapasitesi gelişmeli. Unutmayalım: “Yeni çağda iyi işletmeci, iyi yayıncı olmak zorunda.”

BAZ Girişim’e ulaşarak daha fazla bilgi için ücretsiz İhracat Check-up hizmetinden yararlanın.

İhracata yönelik altyapı, destekler ve dijital ihracat pazarlaması konularında 30 dakikalık ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için hemen bir tarih ve saat seçin. Web konferans detayları onay sürecinde sağlanacaktır. İhracat yolculuğunuzda BAZ Girişim olarak yanınızdayız!
İhracata Uygun İçerik Geliştirmek
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al