İhracatta Telefonla Müşteri Bulunur mu?

İş dünyasında etkili iletişim, dijital araçlar sayesinde artık daha hızlı ve erişilebilir.

Giriş

Türkiye’nin ihracat ajansı BAZ Girişim olarak telefonla aramalarla ihracat için gerekli hususları ele alan yazımızı hazırladık. Bu yazıda aşağıdaki başlıkları bulacaksınız.

  1. Telefonla Aramada Yapılan Hatalar
  2. Çağrı Merkezi Nasıl Olmalı?

1. Telefonla Aramada Yapılan Hatalar

BAZ Girişim olarak Ankara’da sanayinin kalbinde Ostim’de bulunuyoruz. Yaptığımız ziyaretlerde bazı firmaların stajyer veya “prim (!) bazlı” yabancı öğrencilerin önüne Müşavirlerden veya farklı kaynaklardan derledikleri müşteri listelerini koyuyor. Sonrasında arama yaptırdıklarını görüyoruz.

Bir kısım ihracat danışmanlık şirketlerinde çalışan yabancı öğrencilerle yaptığımız görüşmelerde de bu tarz bir çalışma gözlemliyorum.

Bu çalışmalardan edindiğim net bir gözlem var.

“Önlerine konulan numaraları buradan arayan yabancı öğrencilerin ihracat yapma şansı neredeyse sıfıra yakın.”

Dijital İhracat Pazarlaması Rehberi (1)_compressed (2)İndir

Geçen gün görüştüğüm bir Arap öğrenci, “İkinci dönem stajımı sizin şirketinize kaydırabilir miyim?” dedi. Ben de nedenini sorduğumda, “Biz her gün 5 öğrenci olmak 25 öğrenci bir ihracat danışmanlığı yapan bir şirkette çalışıyoruz. Akşama kadar arama yapıyoruz ama dört aydır bir tane bile ihracat gerçekleşmedi.”

Bu konuyu daha sonra çağrı merkezi olan arkadaşlarımla görüştüğüm. “Bu şekilde aramaların başarı şansının binde 1’in bile altında” dedi. Hal böyleyken, ihracat danışmanlık ajansları müşterilerine sadece “Çalıştığını göstermek” için bu tarz skorer işlere girişiyor.

2. Çağrı Merkezi Nasıl Olmalı mı?

Çağrı merkezi elbette ihracatta olmalı. Olmalı ama spam yapar gibi rastgele arama yapmamalı. Hatta ben de evimin orada bulunan Hollandaca Çağrı Merkezi gibi merkezlerin sayısının artmasını istiyorum. Firmaların çağrı merkezlerinden profesyonel hizmet almasını öneriyorum. Bunların Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmesini savunuyorum. Bu noktada, çağrı merkezi araması iki şekilde kullanılmalı.

  1. Fuarda toplanan potansiyel müşteri bilgilerini aramada
  2. Dijital pazarlamayla toplanan potansiyel müşteri bilgilerini aramada.

Burada da başarı için ayırt edici durum, kişilerin kendi rızasıyla iletişim bilgilerini bırakması. Bu sayede aramaya rıza vermesi. Bu yüzde 100 başarı sağlamaz ama başarıyı kesinlikle artıracak bir unsurdur.

Yine her zaman odaklandığım bir husus, kaynakları verimli kullanmak olmalı. 25 öğrenci için ayrılan yeme-içme, zaman, vb. maliyetler çok yüksek. Bunları dijital pazarlamaya veya fuara ayırmak çok daha etkili olacaktır.

Son olarak yetiştiremeyeceğiniz stajyeri bünyene katmak, ona emek vermemek hakkına girmektir. İnsan yetiştirmek ise sabır ve zaman işidir. Sabrınız ve zamanınız yoksa lütfen bunu da yapmayın.

Sonuç

Telefonla ihracat pazarlaması, doğru yapıldığında etkili bir yöntem olabilir; ancak rastgele ve hazırlıksız yapılan aramalar, zaman ve kaynak israfına neden olur. Profesyonel çağrı merkezleriyle iş birliği yaparak, doğru hedef kitleye ulaşmak ve potansiyel müşteri bilgilerini kullanmak, başarı şansını artırır. Stajyerlerin veya deneyimsiz çalışanların hatalı yönlendirilmesi yerine, dijital pazarlama ve fuar gibi yöntemlere odaklanmak daha verimli sonuçlar doğuracaktır. İhracatta sürdürülebilir başarı için kaynakların etkin kullanımı ve profesyonel yaklaşımlar önemlidir.

Ücretsiz İhracat Check Up hizmetimizden yararlanın.

İhracatta Telefonla Müşteri Bulunur mu?
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al