İhracat Danışmanlığı

İhracat Danışmanlığı
Yurtdışı Pazar Araştırması
İhracat Planı
İhracat Pazarlaması

Devlet Destekleri

Devlet Destekleri Danışmanlığı
Turquality Destekleri
Serbest Bölgeler
E-ihracat Destekleri

İhracat Yayınlarımız

Yayınlarımız
Ülke Raporları
Sektör Raporları
İhracat Eğitimleri

Giriş

BAZ Girişim olarak bu yazımızda, ihracata başlamanın temel adımlarını sizler için derledik. Bu yazımızda, aşağıdaki detayları bulacaksınız.

  1. Nasıl İhracatçı Olunur?
  2. İhracatçı Olmanın Şartları
  3. Gümrük Beyanı
  4. Gümrük Beyanı Aranılmayacak Haller
  5. Gümrük Beyanına Eklenmesi Gerekenler

1. Nasıl İhracatçı Olunur?

İhracat Yönetmeliği’nde «Bir malın, yürürlükteki ihracat mevzuatı ile gümrük mevzuatına uygun şekilde Türkiye Gümrük Bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılması veyahut Ticaret Bakanlığınca ihracat olarak kabul edilecek sair çıkış ve işlemler» olarak tanımlanmaktadır. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na göre «ihracat rejimi, serbest dolaşımda bulunan eşyanın ihraç amacıyla Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkışına ilişkin hükümlerin uygulandığı rejimdir.

2. İhracatçı Olmanın Şartları

3. İhracatta Gümrük Beyanı

Gümrük beyanı

3.1. Örnek Sözlü Gümrük Beyanları

örnek sözlü gümrük beyanıdır. 

3.2. Başka Tasarruf Yoluyla Gümrük Beyanı

Gümrük idaresine yazılı, bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla veya sözlü olarak beyan edilmeyen, ihracat vergisine tabi olmayan ve ticari nitelikte olmayan yolcu beraberi eşyanın iki hat sisteminin çalıştığı gümrük idarelerinde yeşil veya “beyana tabi eşyam yoktur” hattından geçirilmesi, hat sisteminin çalışmadığı bir gümrük idaresinden ise beyan yapılmaksızın geçirilmesidir.

3.3. Yazılı Beyan Yoluyla Gümrük Beyanı

Yazılı beyan gümrük beyannamesi ile yetkili gümrük idaresine yapılmaktadır.

Beyanın bilgisayar veri işleme tekniği ile yapılması esastır. Bunun için BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri) yazılımı kullanılmaktadır.

Beyanname yerine geçen belgeler ve beyanname kullanılmaksızın yapılacak beyanlara ilişkin ayrıca düzenleme yapılmıştır.

Bu belgeler şunlardır:

4. Beyanname Aranılmayacak Haller

Elektronik ortamda olanlar da dahil, mektuplar, kartpostallar ve basılmış metinler ile yolcunun kişisel bagajı kapsamındaki eşya için gümrük beyannamesi aranmamaktadır.

5. Beyannameye Eklenmesi Gereken Belgeler

GTİP kodları ile açıklamaları ilgili mevzuat çerçevesinde belirlenerek Bakanlığın kurumsal internet sayfasında duyurulan tüm belgelerin gümrük beyannamesine eklenmesi zorunludur. Bu sebeple, belgeler dışında gümrük beyannamesine herhangi bir belge eklenmemelidir. Ayrıca, ihracata ilişkin gümrük beyannamesi eklerinin veri işleme tekniği yoluyla verilmesi esastır.

6. Sonuç

İhracata başlamak, doğru adımları takip ettiğinizde oldukça verimli bir süreç olabilir. Gerekli belgelere ve mevzuata hakim olmak, işlemlerinizi hızlandıracaktır. BAZ Girişim olarak, ihracat yolculuğunuzda yanınızdayız.

Ücretsiz İhracat Check Up hizmetimizden yararlanın.