Yurtdışı veya Yurtiçi Fuara Katılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yurtdışı veya Yurtiçi Fuara Katılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Uluslararası ticaret fuarındaki iş fırsatları ve global ağ kurma deneyimleri.

Geçtiğimiz dönemde ihracat danışmanlığı yaptığımız bir firmamız bize ulaştı. Kendileri için hangi fuarın daha önemli olduğunu bilemedikleri için henüz herhangi bir fuara katılmadıklarını, bizden etkili bir fuar destekleri stratejisi oluşturmamızı istedi. Benzer firmalarımıza rehber olması yurtdışı fuarlara katılım ve yurtdışı fuar destekleri için bu yazıyı hazırladık.

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı fuarlara destek veriyor. Yurtdışı fuar desteği başvurusunun nasıl yapılması gerektiğini anlattığımız videomuza bağlantıdan erişebilirsiniz.

Yurtdışı Fuar veya Etkinliği Nasıl Belirleyeceğiz?

EventsEye.com Sitesini İnceleyin

Dünyada her yıl yüzbinlerce ticari etkinlik meydana geliyor. Genelde bu fuar veya etkinliklerin tümünü takip eden eventseye.com gibi siteler var. Bunlara bakarak sektörünüzdeki fuarları ve hedeflediğiniz pazarlardaki fuarları süzebilirsiniz. www.eventseye.com

Ticaret Bakanlığı Sitesinden Önemli Fuarlara Bakın.

Ülkemizde dış ticaretten sorumlu kuruluş Ticaret Bakanlığı. Ticaret Bakanlığının hem mal ihracatında yurtdışı fuarlara ve yabancı katılımlı yurtiçi fuarlara, hem de hizmet ihracatında etkinliklere desteği var. Ticaret Bakanlığının sitesini ziyaret ederek, sektör ve ülke bazlı olarak fuarları ve etkinlikleri inceleyebilirsiniz.

  • Mal İhracatındaki Fuarlar

>>>Mal İhracatındaki fuarlar için ticaret.gov.tr sitesinde İhracat Genel Müdürlüğünün fuarlara ilişkin sayfasını inceleyebilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı websitesi ''Yurt Dışı ve Yurt İçi Fuar Destekleri'' sayfası
Ticaret Bakanlığının ihracata ilişkin verdiği desteklerin başında fuar destekleri gelir. Mal ihracatına ilişkin desteklerin linki ve sayfası yukarıda.
  • Hizmet İhracatındaki Fuarlar

>>>Hizmet ihracatına ilişkin fuar ibaresi genelde kullanılmıyor. Bunun yerine yurtdışı etkinlik katılım desteği ibaresi kullanılıyor. Bu alanda verilen destekleri Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü koordine ediyor. Ticaret.gov.tr sitesinde bu destekleri üç bağlantıdan takip edebilirsiniz.

>>>>>>5447 Sayılı Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı kapsamındaki etkinlikler için tıklayın.

>>>>>>5448 sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar kapsamındaki destekler için tıklayın.

>>>>>>Yurtdışı Teknik Müşavirlik Hizmeti Destekleri için tıklayın.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı websitesi ''Destekler'' sayfası
https://ticaret.gov.tr/destekler

Önemli: Ticaret Bakanlığı, 110 ülkede 230 civarında Ticaret Müşavir ve Ataşesi ile dünyada önde gelen fuar ve ticari etkinlikleri sürekli takip eder ve firmalarımızca katılım sağlanmasında fayda görülen fuarları destek kapsamına alır.

Peki ya sizin katılmak istediğiniz bir fuar ve bu destek kapsamında değilse ne yapılmalı?

Fuar veya etkinliğin başlama tarihinden bir ay önce Ticaret Bakanlığına başvurarak etkinliğinizi destek kapsamına aldırmak mümkündür. Ticaret Bakanlığı, ilgili ülkedeki temsilciliği aracılığıyla fuarı değerlendirir ve destek kapsamına alıp almayacağına karar verir.

Fuar İstihbaratı Nasıl Yapılır?

Bu iki listeye baktık. Bu fuarlarla ilgili nasıl bir ticari istihbarat yapacağız?

  1. Önce fuarın düzenleneceği ülkedeki Ticari Temsilciliğimizi arayıp fuara ilişkin değerlendirmelerini alabiliriz. Bunun için yapılması gereken Ticaret.gov.tr sitesinden temsilciliğin telefonunu aramanız. Saat farklarına ve farklı tatil günlerine dikkat edilmesi önemli.
  2. Ticaret Bakanlığındaki sektör daireleri ile iletişime geçip ilgili uzmanların değerlendirmelerini alabiliriz.
  3. Bağlı bulunduğumuz İhracatçı Birliğini arayıp fuar veya etkinliğe ilişkin bilgi alabiliriz.

Fuara Katılmaya Karar Verdiysek Ne Yapmalı?

  • Milli Katılım

İlk olarak fuara milli katılım var mı ona bakmalıyız. Eğer milli katılım varsa ve milli katılımla katılmak istiyorsak, milli katılım organizasyonu için Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen İhracatçı Birliği, Oda veya fuar organizatörüne erişip fiyatlar ve stantlar hakkında bilgi almalıyız.

Fuara milli katılım ne demek?

Fuara milli katılım, belirli bir ülkenin şirketlerinin ortak bir pavilyonda veya alanda yer alarak, genellikle o ülkenin devlet destekleriyle uluslararası fuarlara katılmasını ifade eder. Bu tür katılım, firmaların uluslararası alanda daha görünür olmasını sağlar. Milli katılım, devlet desteğiyle firmaların uluslararası fuarlarda prestij ve güvenilirlik kazanmalarını sağlar. Maliyet tasarrufu, geniş ağ kurma ve yeni pazar fırsatları sunarak rekabet gücünü artırır.

  • Bireysel Katılım

Fuara, milli katılım dışında bireysel olarak da katılabilirsiniz. Bireysel katılım olduğundan Türk Pavilyonunun dışında katılım sağlanır. Bunun için fuarın organizatörüne fuarın sitesinden erişip sözleşme ve diğer detaylar hakkında bilgi alınmalıdır.

Uluslararası Fuarlara Katılım Rehberimiz de sizler için oldukça faydalı olacaktır.

Ticaret Bakanlığı Fuar Katılımını Nasıl Destekler?

Ticaret Bakanlığı milli katılımlı veya bireysel katılımlı olarak fuarlara katılmanıza destek verir. Destekleri metrekare başına verir. Desteğin oranı ülkeye, firmanın büyüklüğüne ve sektöre göre değişir. Destek oranı en az yüzde 50’dir. Destekleri Türk Lirası olarak, Türkiye’deki hesaba öder.

Fuar desteği almak için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.

  1. Şirketin Türkiye’de kurulmuş olması, şahıs şirketi olmaması, marka kaydının bulunması.
  2. Fuara ilişkin yapılacak ödemeleri Türkiye’deki şirketin hesabından yapılması.

Desteği almak için diğer başka küçük detaylar da var. Bunlarla ilgili bazgirisim.com sitesi üzerinden bize her zaman ulaşabilirsiniz.

Fuar alanını içindeki bir stand alanı ve çevredeki insanlar.
Başarılı stant tasarımları ve motivasyonu yüksek stanttaki çalışanlarınızın olması, fuardaki başarınız için kritik unsurlardan birisidir.

Fuar Öncesi, Sırası ve Sonrasında Neler Yapmalıyız?

BAZ Girişim olarak bununla ilgili iki yayın oluşturduk.

  • Fuarista Kurucusu ile yaptığımız Youtube Canlı Yayınına bağlantıdan erişebilirsiniz.

Sizler de fuar desteklerinden yararlanmak için BAZ Girişim’e ulaşın. Randevu için tıklayın.

Yurtdışı veya Yurtiçi Fuara Katılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al